Birine, ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servete yani terekeye miras denilmektedir. Miras intikali ise Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre miras hakkının veraset ilamında adı geçen mirasçılara bölüştürülmesine denilmektedir.
Miras İntikali İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
1) Miras intikali yapılabilmesi için kimlerin mirasçı olduğunu gösteren bir belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeye "veraset ilamı" denilmektedir. Miras intikali bu veraset ilamına göre yapılmaktadır.
2) İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile temsile yetkili olduğunu gösterir belge (İntikal işlemleri avukat aracılığıyla gerçekleştirilecekse özel yetkili vekaletname)
3) Veraset ilamının aslı (mahkeme veya noter tarafından onaylanmış örneği de kabul edilmektedir)
4) Tapu senedine yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının ve mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
5) İntikali gerçekleştirilecek yer taşınmaz bağımsız bölüm niteliğinde ise DASK poliçesi
Miras İntikali İçin Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Öncelikle yapılması gereken işlem veraset ilamının çıkartılmasıdır. Miras intikali bu veraset ilamına göre yapılmaktadır.
Daha sonra intikali yapılacak taşınmazların ada-parsel numaralarını gösterir belge temin edilmeli, bağlı bulunduğu belediyeden emlak rayiç bedelleri temin edilerek, vergi dairesine mirasbırakandan kalan tüm malvarlıkları (taşınmaz mallar, taşınır mallar, para, altın, her türlü ziynet eşyası, silah, tüfek vs) beyan edilmelidir. Vergi dairesinde beyan işlemleri gerçekleştirildikten sonra, vergi dairesi bu taşınmaz mallara ilişkin olarak Veraset ve İlam vergi borcu bulunmadığına dair ilgili tapu müdürlüklerine borcu yoktur belgesi düzenleyerek ilgili taşınmaz malların intikale elverişli olduğunu bildirmektedir.
Vergi dairesinde işlemler tamamlandıktan sonra tapu müdürlüklerinde randevu oluşturularak ilgili taşınmazların intikal işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki, taşınmaz mal bina niteliğinde ise DASK poliçesi gerekmektedir. Tapu müdürlüklerinde randevu webtapu.tkgm.gov.tr üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Online başvuru esnasında DASK poliçesi, veraset ilamı, intikali yapılacak taşınmazların ada-parsel numaralarının girilmesi gerekmektedir.
Tapudan randevu alınınca, ilgili tapu müdürlüğü intikalin yapılabilmesi için, başvuru sahibine ödenmesi gereken tutarı SMS ile göndererek randevu saati oluşturur. Kişiler ödemeyi tamamlayıp belirlenen gün ve saatte ilgili tapu müdürlüğüne giderek intikal işlemlerini gerçekleştirir.