Boşanma Avukatı
Samsun Barosuna kayıtlı Avukat İlker Şahin, aile hukuku, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.
Boşanma, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sonlandırılması demektir. Boşanma avukatı, aile mahkemelerinde görülen boşanma davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlar.
Boşanma Davası Nedir?
Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sonlandırılması için açılan davadır.
Boşanma dava türleri anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki çeşittir.
Anlaşmalı boşanma davası: boşanma kararı veren eşler arasında velayet, ortak çocuk için kişisel ilişki, nafaka hususu, tarafların maddi-manevi tazminat taleplerini barındıran anlaşmalı boşanma protokolü düzenlendikten sonra, dava dilekçesi ile birlikte anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre daha kısa sürmekte ve tarafları süreç olarak daha az yıpratmaktadır.
Çekişmeli boşanma davasında ise taraflar arasında velayet, kişisel ilişki, nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi konuların bir veya birden fazlasında anlaşma sağlanamadığı takdirde açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar evliliğin yürümediğinde hem fikir olup boşanma kararı aldıklarında izlemeleri gereken yol anlaşmalı boşanma davası açmaktır. Anlaşmalı boşanma davası ile birlikte taraflar süreci çok daha hızlı şekilde, maddi ve manevi daha az kayıplarla atlatabileceklerdir.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları
Anlaşmalı boşanma davasının şartları şu şekilde özetlenebilir.
-En az 1 yıl sürmüş evlilik bulunmalıdır.
-Tarafların boşanmaya yönelik özgür iradeleri bulunmalıdır.
-Velayet, nafaka, tazminat gibi konularda anlaşma sağlanmış olmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre çok daha hızlı sonuçlanan ve daha az masraf gerektiren bir boşanma davasıdır.
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır; Bu şartlar;
Evlilik en az 1 yıldır sürmüş olmasıdır. Evlilik süresi 1 yıldan kısa sürmüşse anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanmanın feri sonuçlarında anlaşarak boşanmalarıdır. Anlaşmalı boşanma davası davanın açıldığı yer mahkemesinin iş yüküne bağlı olarak genelde dava açıldıktan sonra 1 hafta ile 4 hafta arasında duruşma yapılmaktadır. Çıkılan ilk duruşmada tarafların hazır olması halinde boşanma kararı verilmektedir. Gerekçeli kararın yazılması ve istinaf başvuru süresi de hesaba katılınca Anlaşmalı boşanma davası ortalama 1,5 - 2 ay sürebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Anlaşmalı boşanma avukatı, anlaşmalı boşanma davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Taraflar nafaka, velayet, mal rejiminin tasfiyesi, kişisel eşyalar, ziynet eşyaları, tazminat gibi konularda anlaşma sağlayıp, anlaştıkları konularda protokol hazırlayarak mahkemenin onayına sunmakta, bu protokolün geçerli olabilmesi için ise mahkeme tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir. Tarafların hukuki konulardaki bilgi eksikliği hak kaybı yaşanma riskini doğurabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise hak kaybı yaşamamak ve süreci profesyonel bir şekilde tamamlamak son derece önemlidir.
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası, boşanmak isteyen ancak boşanma ve boşanmanın ferileri konusunda anlaşma sağlayamayan kişilerin başvurdukları dava çeşididir. Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanma, velayet, nafaka, tazminat gibi konularda anlaşmaya varamamaktadır. Hukuken geçerli olarak kurulan evliliğin mahkeme kararı ile yasal olarak sona erdirilmesi “boşanma” olarak ifade edilmektedir. Taraflardan birinin mevcut evliliğini hukuksal alanda sona erdirmek için, boşanmaya istemiyle açtığı davaya boşanma davası denilmektedir. Eşlerden biri boşanmak istemesine rağmen diğer eş boşanmak istememekte olabileceği gibi her iki eş de boşanmak istemekte olabilmektedir. Her iki tarafın da boşanmak istemesine rağmen boşanmanın ferilerinde anlaşamadığı durumlarda çekişmeli boşanma davaları görülebilmektedir. Bu durumda boşanmanın ferilerine ileri sürülen vakıalar, toplanan deliller ve yapılan yargılama neticesinde boşanma davasına bakan hakim tarafından karar verilmektedir.Hukukumuzda boşanma sebepleri özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılır. Özel boşanma sebepleri kanunda tek tek sayılmıştır. Ancak genel boşanma için böyle bir sayma ve sınırlandırma yapılmamıştır. Genel boşanma sebebi olabilecek davranış durumun özelliklerine göre belirlenir.
Çekişmeli Boşanma Avukatı
Çekişmeli boşanma davalarında, boşanma avukatı ile takip edilmesi tarafların hukuki menfaatinedir. Boşanma avukatı ile takip edilemsi halinde tarafların hukuk kurallarını bilmemesinden dolayı yaşayabilecekleri hak kayıplarının önüne geçilebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarında delillerin ileri sürülmesi, hukuka aykırı elde edilen delillerin belirlenmesi, delillerin dosyaya sunulması, kanunda belirlenen süreler içinde gerekli usul işlemlerinin yapılması gibi durumlar önemli olmakta ve tarafların süresinde yapmadığı işlemler sebebiyle hak kayıpları oluşabilmektedir. Tüm bu risklerin önüne geçmek için boşanma avukatı ile hukuki sürecin takip edilmesi önem kazanmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davasının kaç celse ve ne kadar süreceği hususu boşanmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında tamamlanması gereken usuli süreçler bulunmaktadır. Bunlar dilekçeler aşaması, ön inceleme duruşması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama ve hükümdür. Bu aşamalar tamamlanıp dilekçeler aşamasında belirlenen deliller de toplandıktan sonra karar verilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ilk derece mahkemesi tarafından karar verilmesi ortalama 1.5 - 2 yıl sürmektedir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Boşanma sebepleri genel boşanma ve özel boşanma sebepleri başlıklarında düzenlenmiştir.
Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Özel boşanma sebepleri kanunda tek tek sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Özel boşanma sebepleri şu şekildedir;
-Zina nedeniyle boşanma davası
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Terk Sebebiyle
- Akıl Hastalığı
Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Genel boşanma sebebi, özel boşanma sebepleri gibi ayrı ayrı düzenlenmemiş olup, evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve ortak hayatın eşler açısından devamının mümkün olmaması halidir. Genel boşanma sebeplerinin neler olduğu daha çok yargıtay kararları ile belirlenmektedir.
Boşanma Avukatı Ücretleri 2024 Yılında Ne Kadar?
Boşanma avukatı ücreti 2024 yılında asgari olarak 30.000 TL'dir. Samsun boşanma avukatlarının, boşanma davalarında ücretleri ve mahkeme masrafları her yıl Türkiye Barolar Birliği'nin yayınlamış olduğu tarife ile belirlenmektedir. 3 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yürürlüğe giren tarifeye göre Boşanma Davalarındaki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 30.000 TL olarak belirlenmiştir. Samsun boşanma avukatlarının boşanma davalarındaki vekalet ücreti bu tarifeye göre 2024 yılı ve 2025 yılı için asgari 30.000 TL'dir. Bu sınır boşanma davalarındaki vekalet ücretinin alt sınırıdır.
Bu tutar boşanma avukatı ücretinin alt sınırı olmakla birlikte, şehirden şehire farklılık gösterebilmektedir. Barolar kendi şehirlerinde uygulanmasına yönelik tavsiye niteliğinde avukatlık ücreti yayınlamaktadır.
Boşanma Davası Açma Masrafı 2024 Yılı
2024 yılı için boşanma davası açma masrafı toplamda 2.855,20 TL'dir.
Boşanma davası açma masrafı, boşanma davası açılırken yatırılması gereken Başvurma Harcı, Peşin Harç ve Gider Avansı bulunmaktadır. Bu tarifeler her yıl güncellenmektedir.
427.60 TL peşin harç
427.60 TL başvurma harcı
2.000 TL gider avansı
Boşanma Davası Nerede Açılır?
Boşanma davası nerede açılır sorusuna yetkili ve görevli mahkemeler belirlenmelidir. Görevli mahkeme Aile Mahkemeleri'dir. Aile Mahkemesi'nin kurulmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir. Yetkili mahkeme ise davadan önce eşlerin son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer veya eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesidir. Yani boşanma davası yetkili Aile Mahkemesi'nde, Aile Mahkemesi'nin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne Aile Mahkemesi Sıfatıyla açılmaktadır.
Boşanma Davasında Görevli Mahkeme
Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup, Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi Sıfatıyla davaya bakmakla görevlidir.
Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme
Boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davasının nasıl açılacağı hususunda boşanmak isteyen tarafın boşanma dava dilekçesi ile beraber yetkili ve görevli mahkemeye başvurması ile açılmaktadır. Boşanma dava dilekçesi ile yetkili ve görevli mahkemeye başvuru yapıldıktan ve gerekli harç ve masraflar ödendikten sonra mahkeme tarafından esas numarası verilmesi ile boşanma davası açılmış olmaktadır.
Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Boşanma davası için gerekli evraklar ve belgeler şu şekildedir. Boşanma davası açılması için öncelikle HMK m. 119 unsurlarını taşıyan bir boşanma dava dilekçesinin hazır olması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolünü de hazırlanmalıdır.
Boşanma davasının boşanma avukatı ile açılabilmesi için boşanma için verilen özel vekaletname bulunmalıdır.
Türk Vatandaşlarının evli oldukları nüfus kayıt örneği belgesinden sorgulanabildiği için boşanma davası açılırken evlilik cüzdanının dosyaya ibraz edilmesi gerekmemektedir. Ancak Türk Vatandaşlığı bulunmayan yabancı kişilerin evli olup olmadıkları nüfus kayıt örneği ile sorgulanamadığı için bu kişilerin boşanma davası açarken evli olduklarını gösterir belge dosyaya ibraz etmeleri gerekmektedir.
Boşanma davası açılırken alınması gereken başvuru harcı, peşin harç ve gider avansının ödenmesi gerekmektedir. Bunlara dair yapılan ödeme makbuzları da dosyaya eklenmektedir.
Boşanma Davasında Velayet
Boşanma davasında velayet durumu araştırılmaktadır. Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hâli gerçekleşmişse hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir. Velayet hakkı kendisine verilmeyen tarafın çocukla Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Velayet kamu düzenine ilişkin olup çocuğun üstün yararı gözetilir. Çocuğun üstün yararını belirlerken, onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişiminin sağlanması amacının gözetilmesi gereklidir.
Boşanma Davasında İştirak Nafakası
Boşanma davasında iştirak nafakası müşterek çocukların olması halinde söz konusu olabilmektedir. Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Yani velayet hakkı kendisine verilmeyen ebeveyn, velayet hakkı kendisine verilen eşe müşterek çocuğun giderleri için iştirak nafakası ödemek zorundadır. İştirak nafakası belirlenirken hakim tarafından nafaka yükümlüsünün sosyal ve ekonomik durumunu, çocuğun gereksinimlerini ve velayet kendisine bırakılan tarafın da ekonomik bakımdan çocuğa yapabileceği katkıyı göz önünde tutmalıdır. Nafakaya karar verilirken takdir yetkisini kullanan hâkim TMK m.4’de anılan hakseverlik (hakkaniyet) ilkesini göz önünde bulundurmak zorundadır.
Boşanma Davasında Yoksulluk Nafakası
Boşanma davasında boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Boşanma davalarında kusur belirlemesi son derece önemlidir. Çünkü tarafların eşit kusurlu olması veya nafaka yükümlüsünün hiç kusurlu olmaması halinde dahi yoksulluk nafakasına hükmedilebilir.
Boşanma Davasında Tedbir Nafakası
Boşanma davasının açılmasından itibaren boşanma kararının kesinleşmesine kadar olan, yani boşanma davasının devamı sürecindeki iştirak ve yoksulluk nafakalarına tedbir nafakası denmektedir.
Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat
Boşanma davasında, taraflar maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası ne kadar sürer sorusunun cevabı boşanma davası davanın anlaşmalı veya çekişmeli olduğuna değişmektedir. Çekişmeli boşanma davasının bazı aşamaları vardır. Bu aşamalar kanunlarla belirlenmiştir. Boşanma davası açıldıktan sonra dilekçeler aşaması başlamaktadır. Daha sonra ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve hüküm aşaması bulunmaktadır. Hüküm verildikten sonra ise verilen karara karşı kanun yolları bulunmaktadır. Dolayısıyla çekişmeli bir boşanma davası ne kadar sürer sorusuna dosyanın durumu, bildirilen deliller, dinlenecek olan tanıkların hazır edilmesi veya dinlenememesi gibi durumlar süreyi değiştirmekte olup, boşanma davasının süresi de buna bağlı olarak uzayabilmektedir.
Boşanma Avukatı Hangi Konularda Yardımcı Olur?
- Boşanma süreci ve yönetilmesi
- Boşanma davasında ileri sürülecek vakıaların tespit edilmesi
- Boşanmada kusur hallerine ilişkin mahkeme ve yargıtay kararlarının araştırılması ve dosyaya sunulması
- Boşanmanın Ferileri, Mal Paylaşımı, Ziynet Eşyaları gibi taleplerin tespit edilmesi ve hukuka uygun bir şekilde talep edilmesi
- Tarafların müşterek çocukları hakkında velayet ve iştirak nafakasına dair taleplerinin belirlenmesi
- Mal rejiminin devamı sürecinde ortak ve kişisel malların durumu
Boşanma Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Boşanma avukatları, aile hukukundan kaynaklanan davalarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlar.
- Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma
- Terk Nedeniyle Boşanma Davası
- Zina Nedeniyle Boşanma Davası
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma
- Nafaka Davaları
- Mal Rejiminin Tasfiyesinden Kaynaklanan Alacaklar
- Ziynet Eşyalarının İadesine Yönelik Davalar
En İyi Boşanma Avukatı
Avukat İlker Şahin Boşanma avukatı olarak en iyi şekilde avukatlık ve hukuki danışmanlık sağlamayı amaçlamaktadır. Boşanma Avukatı sizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Dava dilekçelerinin hazırlanarak sunulması, dilekçede hukuka uygun delillerin belirtilmesi, duruşmalara zamanında katılım sağlanması, mahkeme tarafından kurulan hükme karşılık istinaf yoluna başvurma veya kararın kesinleştirmesine dair tüm işlemler başından sonuna kadar özen ve titizlikle yürütülecektir.
Avukatlar arasında sıralama veya avukatın en iyi olunmasına göre bir kriter bulunmamaktadır. Her avukat çalışmalarını belli bir alanda yürüterek uzmanlaşmakta ve dava tercihini uzman olduğu alanlarda yapmaktadır. Diğer mesleklerde olduğu gibi bizler de vekillik hizmetini sorumluluk bilinciyle hareket ederek mesleğimizi gereği gibi yerine getirmekteyiz. Bu yüzden Samsun en iyi boşanma avukatı söylemi de eksik kalmaktadır.
Samsun Boşanma Avukatı Tavsiyeleri
Samsun boşanma avukatı İlker Şahin Samsun Barosuna bağlı olarak çalışmaktadır. Boşanma süreci boşanma sürecinde olan kişileri duygusal olarak yıpratabildiği gibi oldukça streslidir. Samsun'da boşanma avukatı ile çalışmak ve süreci hukuki destek alarak yürütmek hak kayıplarının önüne geçmektedir. Boşanma avukatının tavsiyeleri ile hukuki haklarınızı ve seçeneklerinizi anlamanız, adli süreçleri takip etmeniz, iletişim becerilerinizi geliştirmeniz ve duygusal destek almanız yer alabilir. Bir boşanma avukatının desteği, boşanma sürecinde size hukuki fayda sağlar.
Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma Davalarında Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Hizmeti
Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti için boşanma avukatından randevu alınması gerekmektedir. Boşanma davalarının avukat ile takibi zorunlu olmasa da avukat aracılığıyla takibini sağlamak hukuki problemlerle karşılaşma riskini bertaraf eder. Şöyle ki; boşanma usul hukuku pek çok hukuk kuralını içinde barındırmaktadır. Nitekim usul hukukuna dair yapılan yanlışlıklar hem boşanma davası sürecini uzatabilmekte hem de hak kaybı yaşamanıza neden olabilmektedir. O yüzden boşanma davalarınızda boşanma avukatı ile takip etmenizde hukuki yarar bulunmaktadır.