Bir kişi aleyhinde başlatılan icra takibi kesinleştikten sonra kişinin taşınır ve taşınmaz mallarına, bankadaki mevduat hesapları ve hisse senetlerine haciz işlemi yapılabilmektedir. Araç haczi ise borçlunun üzerine kayıtlı olan taşınır niteliğinde olan her türlü otomobil, otobüs, motosiklet vs gibi motorlu araçlara haciz konulması olarak tanımlanmaktadır. Alacaklının başlatmış olduğu icra takibi kesinleşmiş ise dosya alacaklısı, alacağını tahsil edebilmek için borçlu adına kayıtlı araçlara haciz talebinde bulunabilmekte ve bunların satışını isteyerek alacağına kavuşabilmektedir.
Alacaklı icra takibi kesinleştikten sonra borçlunun üzerine kayıtlı motorlu araçlara icra dairesi aracılığıyla haciz talebinde bulunabilmekte ve bunu araç üzerine kaydettirebilmektedir. Hacizli aracın alınması ve satılması mümkündür. Ancak hacizli aracı alan kişi, araç üzerindeki haczi de kabul ederek satın almış olur.
Araç üzerindeki haciz, icra dairesindeki borç ödenip icra dosyası kapatıldıktan sonra kalkmaktadır. Ancak bu araç üzerindeki haczin kaldırılmasını sağlamanın tek yolu değildir.
Haciz kaydı icra memurunun yanlış işlemi sonucunda konulmuşsa, icra müdürlüğüne bu durumu anlatan bir dilekçe ile başvurarak araç üzerindeki haczin kaldırılmasını talep edebilir. İcra Dairesi talebi kabul ederse haciz kaldırılacaktır. Ancak talep reddedilirse yetkili İcra Mahkemesi'ne başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır.
Alacaklı tarafla anlaşmak da araç haczini kaldırılmasını sağlamaktadır. Alacaklı İcra Dairesi'ne borçlu üzerine kayıtlı araçlara konulmuş olan haczin kaldırılmasını talep ederek bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Araç haczi konulduktan sonra alacaklı taraf 1 yıllık süre içinde satış isteme hakkına sahiptir. (Bu süre önceden 6 aydı ancak 24.11.2021 tarihinde yapılan değişiklikle 1 yıla çıkarılmıştır)
İcra dosyasında borçlu olan taraf dosyanın gerçekte borçlu tarafı değilse açacağı menfi tespit davası ile birlikte borçlu olmadığını ispat etmesi halinde araç üzerindeki haciz kaldırılacaktır.
Araç haczi konulduktan sonra alacaklı taraf 1 yıllık süre içinde satış isteme hakkına sahiptir. (Bu süre önceden 6 aydı ancak 24.11.2021 tarihinde yapılan değişiklikle 1 yıla çıkarılmıştır)
İİK 106-110 Maddeleri Uyarınca Araç Üzerindeki Haczin Kaldırılması
Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabidir. Bir yıllık süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı bakımından birinci fıkrada belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren bir yıl daha uzar. Satış talebiyle birlikte kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak yatırılması zorunludur.
Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
İcra ve İflas Kanunumuz gereği araç üzerine konulan hacizler 1 yıl içerisinde satış istenmediği takdirde düşmektedir. Fakat bu haczin düşmesi sistem üzerinden otomatik bir şekilde silinmemektedir. Araç üzerine konulan sürenin üzerinde 1 Yıllık süre geçtikten sonra İİK 106-110 Maddeleri gereğince araç üzerindeki haczin kaldırılması borçlu tarafından talep edebilmektedir. Borçlunun icra dairesine başvuru yapmasını müteakip icra müdürü tarafından inceleme yapılmakta olup haczin işlendiği tarihten itibaren 1 Yıl içerisinde Satış istenmemesi anlaşıldıktan sonra haczin kaldırılmasına karar verilerek haciz kaldırılacaktır.
Borçlu icra müdürlüğüne hitaben yazdığı dilekçeyle başvuruda bulunarak araç haczinin kaldırılmasını talep edebilmektedir.