Avukat İlker Şahin, Samsun'da meydana gelen trafik kazaları ve araç değer kaybı konusunda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, meydana gelen trafik kazası neticesinde hasar gören aracın, trafik kazası meydana gelmeseydi olacağı değeri ile trafik kazasından sonraki piyasa değeri arasındaki farkı tanımlamaktadır. Trafik kazası neticesinde hasar alan araç için onarım ve tamirat sağlandıktan sonra, kaza önceki haline göre ikinci el piyasasındaki değerinde düşüş olmaktadır. Aracın kaza öncesi ve kaza sonrası piyasa değerinleri arasındaki farka araç değer kaybını denilmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Yargıtay Kararlarında da vurgulandığı üzere araçta meydana gelen değer kaybının; aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın markası, modeli, hasar miktarı ve hasarlı kısımların özelliği dikkate alınarak tamir edildikten sonraki rayiç değeri tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya (farka) göre hesaplanması gerekir.
Araç Değer Kaybı Davasının Koşulları
Araç değer kaybına hak kazanmak için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür. Meydana gelen çift taraflı trafik kazası neticesinde araçta bir hasar olmalı ve onarım gerçekleşmelidir. Değer kaybı talep eden kişinin kusur durumu değerlendirilmelidir. Değer kaybında bulunan taraf %100 kusurlu taraf ise araç değer kaybı talep etme hakkı yoktur.
Tek Taraflı Kazalarda Araç Değer Kaybı Talep Edilebilir Mi?
Tek taraflı olan trafik kazalarında araç değer kaybı talep etmek mümkün değildir.
Değer Kaybında Kilometre ve Aracın Yaşı Sınırı
165.000 Km ve 36 yaş üzerindeki araçlarda değer kaybı tazminatı istenemiyordu. Ancak 01.04.2020 tarihli genelgeden sonra bu şartlar kaldırılarak yeni hesaplama yöntemi belirlenmiştir. Bu durumda kazanın hangi tarihte gerçekleşmiş olduğuna değil aracın poliçesinin hangi genelge döneminde yapılmış ve devam etmekte olduğuna bakmamız gerekir. Yani aracın poliçesi 01.04.2020 tarihinden önce yapılmışsa ve 01.01.2021’e kadar devam edecekse, kaza tarihi 01.04.20 den sonra olsa bile araç 01.05.2015 tarihli genelgedeki esaslara tabi olacaktır.