Hizmet tespit davasının konusu, hizmet akdine dayalı olarak çalışan kişinin prim gün sayısının ya da sigortalı günleri bildirilmekle birlikte prime esas kazancının eksik bildirilmesi durumunun dava yoluyla tespitidir. Dava yoluyla bu durumun ispatı halinde ilgili durum SGK kayıtlarına bu doğrultuda kaydedilir.
Hizmet tespit davası, 5510 s. Kanunun 86. maddesi gereği 5 yıllık süre içerisinde açılması gerekmektedir. 5 yıllık sürenin başlangıcı, hizmetin geçtiği yılın sonundan itibaren başlar ve 5 yıl içinde açılması gerekmektedir. 5 yıllık süre zamanaşımı niteliğinde olmayıp, hak düşürücü niteliktedir. Yani 5 yıllık süre kaçırıldıktan sonra dava açılması halinde, davalı tarafça bu husus ileri sürülmemiş olsa bile mahkeme tarafından re'sen gözönüne alınmaktadır.
Ancak Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 2014/3200 Esas, 2015/74200 Karar ve 05.03.2015 tarihli kararında “Ayrıca çalışma kesintisiz ise, bildirim yapılan tarihten önceki dönem yönünden de hak düşürücü süre oluşmayacaktır. ” şeklindedir.
Hizmet tespit davalarına ilişkin yukarıda belirtilen hak düşürücü süre mutlak nitelikte değildir.
Hizmet tespit davalarında görevli mahkeme İş Mahkemeleri'dir. İş Mahkemeleri'nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri İş Mahkemesi sıfatıyla hizmet tespit davalarında görevlidir.
Yargıtayın eski görüşü hizmet tespit davalarından feragatin mümkün olduğuna yönelikti. Ancak Yargıtay daha sonra görüş değiştirerek "506 sayılı Yasanın 6. maddesi gereği sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez. Yasanın öngördüğü belli bir sosyal güvenlik kuruluşu sigortalısı olmak, kamu düzenine ilişkin, kişiye bağlı, vazgeçilmez ve kaçınılmaz hak ve yükümlülük doğuran bir hukuksal statü yaratır. Kişi ve sosyal güvenlik kuruluşlarının bu statünün oluşumundaki rolü, yenilik doğurucu ve iradi bir durum değil, Yasa gereği kendiliğinden meydana gelen statüyü belirlemekten ibarettir. Dolayısıyla, sosyal güvenlik hakkından feragat mümkün olmadığından, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilemez” şeklindeki görüşü benimseyerek hizmet tespit davasında feragatin mümkün olmadığına yönelik kararlar vermiştir.