Ortaklığın giderilmesi davası tarafların bir taşınmaza veya bir taşınır mala, paylı(müşterek) ya da elbirliği ile (iştirak halinde) malik olması sonucu bu ortak mülkiyetin giderilerek tarafların bireysel mülkiyete geçmesini sağlamayı sağlayan davadır. Ortaklığın giderilmesi davasında miras yoluyla taraflara kalan taşınır veya taşınmaz malın taraflar arasında paylaşılamaması durumunda tarafların açabileceği davadır. Ortaklar, kendi aralarında taşınır veya taşınmaz malın ortaklara hangi oranda ve ne şekilde paylaşım yapılacağı hakkında sözleşme yaparak ortaklığa son verme imkanına sahiptirler. Ancak ortaklar arasında anlaşma sağlanamayıp, sözleşme ile ortaklık sonlandırılamazsa ortaklığa son verilmesini isteyen paydaşlardan biri veya birkaçının diğer tüm paydaşlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açması gerekmektedir.
Samsun Ortaklığın Giderilmesi davası avukatı, ortaklığın giderilmesi davalarına bakan avukatlara halk arasında verilen isimdir. Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır. Avukat kelimesi Latince kökenli olup, tanık olarak mahkemeye çağrılan kimse, savunucu anlamlarına gelmektedir. Avukatlık mesleği, hukuk öğrenimi görmüş, avukatlık stajını tamamlamış ve yasaların gerektirdiği koşulları taşıyan kimseler tarafından icra edilir. Avukatlık kanununa göre avukat, hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlığın adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi, özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlayan kişidir.
Ortaklığın giderilmesi davası davaya konu taşınmaz malın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde açılır. Ortaklığa konu birden çok taşınmaz varsa ve bu taşınmazlar farklı yerlerdeyse, taşınmazların herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
Ortaklığın giderilmesi davasını paydaşlar veya ortak malikler açılabilmektedir. Dava açan ortak veya ortak davacı, dava açan ortak dışında kalanlar ise davalı konumundadır. Yargılama sırasında mahkemece davalıların ve davacının doğru gösterilip gösterilmediğine resen bakılır. Dava açan kişi dışında dava konusu taşınmazdaki tüm paydaşlar davalıdır.
İlgili taşınmazın imar ve tapu kayıtları geldikten sonra değerinin tespiti ve malın fiziki mahiyetine göre aynen taksim yapılıp yapılamayacağına ilişkin olarak taşınmazın bulunduğu yerde bilirkişilerce keşif yapılır. Aynen taksim yolunun mümkün olmadığı hallerde ya da hakimin aynen taksim yolunu uygun görmemesi durumunda açık artırmayla satışa hükmolunur.
TMK Madde 699: “..Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” ortaklığın ortaklık konusu malın satışı suretiyle giderilebileceğini düzenlemiştir. Buna göre; ortaklığa konu malı, paydaşlar aralarında bölüşemezse yahut bu malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa veya malın bölünmesi istemi durum ve koşullara uygun görülemezse satış suretiyle ortaklığın giderilmesi gerekir. Satış suretiyle ortaklığın giderilmesi, ortaklık konusu malın pazarlık veya açık artırma suretiyle satılarak bedelinin paylar orantısında bölüşülmesi suretiyle olur. Eğer satış işlemi paydaşlar arasında gerçekleştirilmek isteniyorsa; buna bütün paydaşların rıza göstermesi gerekir.
Tüm paydaşların rıza göstermesi halinde mahkeme bu yönde karar vermek mecburiyetindedir. Eğer paydaşlar arasında bu neviden bir anlaşma yahut rıza söz konusu değilse, satış halka açık bir şekilde pazarlık veya açık artırma yoluyla yapılır. Satıştan elde edilen para, paydaşlara payları oranında bölüştürülecektir. Satış sonucu meblağın ne oranlarda ve tutarlarda bölüşülmesi gerektiği mahkeme ilamında da belirtilmelidir. Mahkeme satışa karar verdiği takdirde bu işlem için bir satış memuru tayin etmelidir.
Satış yoluyla ortaklığın giderilmesinde, malın bölünmesi malda önemli değer kaybına yol açmakta veya başkaca durum ve koşullar sebebiyle uygun görülmemekte ise, malın açık artırma ile satışına hükmolunur. Taşınmazın dışarıdan bir üçüncü kişiye satılmasını istemeyen paydaşlar satışın paydaşlar arasında yapılmasını isteyebilirler(TMK md.699/3). Satış işlemi açık artırma usulüyle yapılır. Malın satışı için bilirkişi tarafından bir değer tespiti yapılır. Tespiti yapılan malın değerinin %50'si ve ek olarak satış masraflarını da geçecek şekilde en yüksek teklif veren kişiye mal satılır. Satıştan gelen gelir daha sonra tüm ortaklara payları oranında bölüştürülür.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Görevli Mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Yetkili Mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Ortaklığa konu birden çok taşınmazın olması ve bu taşınmazların farklı yerlerde bulunması halinde, taşınmazlardan birinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.