Samsun Taksirle Yaralama Suçu Avukatı, Samsun'da görülen taksirle yaralama suçlarına ilişkin yapılan yargılamalara ilişkin avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunar. Samsun'da görülen ceza davaları alanlarında faaliyet gösteren avukatlara denir. Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır. Avukat kelimesi Latince kökenli olup, tanık olarak mahkemeye çağrılan kimse, savunucu anlamlarına gelmektedir. Avukatlık mesleği, hukuk öğrenimi görmüş, avukatlık stajını tamamlamış ve yasaların gerektirdiği koşulları taşıyan kimseler tarafından icra edilir. Avukatlık kanununa göre avukat, hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlığın adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi, özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlayan kişidir.. Samsun Ceza Avukatı ve Samsun Ceza Avukatları genellikle Samsun'da görülen ceza davaları ile ilgili hizmet vermektedir.
Madde 89- Taksirle Yaralama
(1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(5)Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.
Taksirle yaralama suçu bakımından da, vücuda acı verilmesi, sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olunmasıdır. Bu neticeler kanunda seçimlik olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla birinin, birkaçının ya da tamamının gerçekleştirilmesi halinde tek suç oluşur.
Vücuda acı vermek acı; dışarıdan gelen bir etki ile dış organlarda birdenbire duyulan ve o etkinin kalkmasıyla geçen rahatsızlıktır. Bedende az veya çok şiddetle hissedilebilir. Yakma, kırma, sarsma, vurma gibi davranışlar acı verme sonucunu doğurmaktadır.
Sağlığının bozulmasına neden olmak: Bazı fiiller acı vermez ancak sağlığı ihlal eder. Patolojik bir durumun yaratılması veya var olan patolojik durumun derecesinin arttırılması sağlığın bozulmasına neden olur. Sağlığın sürekli veya geçici olarak bozulması bu neticenin oluşması bakımından önemli değildir. Cinsel ilişki yoluyla taksirle hastalık bulaştırılması buna örnektir.
Algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak; Algılama, kişinin kendi iradesiyle seçimler yapabilmesinin güçleşmesine, anlama düşünme yeteneğinde karışıklığa ve psikolojik ruhi durumunda dengesizliklerin görülmesine neden olmaktır. Ruhsal ve akli karışıklıklar algılama yeteneğini bozabilir.
Taksirle yaralama suçunun gerçekleşebilmesi için failin yaptığı hareket ile meydana gelen ve kanunda belirtilen üç neticeden en azından birinin arasında nedensellik bağı olması gerekir. Yani failin hareketi, kişilerin vücuduna acı verilmesine veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına elverişli olmalıdır. Nedensellik ilişkisinin kurulması için neticenin tümüyle failin fiilinden kaynaklanması gerekmez.
Taksirle yaralama suçunun basit hali soruşturulması şikayete bağlı olan suçlardandır. Şikayet süresi, suçun işlenmesinden ve failin öğrenilmesi tarihinden itibaren 6 aydır. Ancak bilinçli taksirin varlığı halinde taksirle yaralama suçu işlenmesi durumunda, suçun TCK md. 89/1’de yer alan basit hali şikayete tabidir. Suçun TCK md. 89/2-3-4’te düzenlenen nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiği takdirde takibi şikayete tabi olmayıp, savcılık makamı tarafından resen soruşturma açılır.
Taksirle yaralama suçunda dava zamanaşımı 8 yıllık süreye tabidir.
Taksirle Yaralama Suçu uzlaşmaya tabi suçlardandır. Uzlaşma görüşmelerinden sonuç alınamaması durumunda kamu davası açılarak kovuşturma aşamasına geçilir.
Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden
olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
-Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine, neden olmuşsa, suçun basit şeklinin işlenmesi halinde verilen ceza bir kat artırılır.
Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl (2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
-Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması
-Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması
-Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir. Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez. (Mağdurun uğradığı zararın giderilmesi maddi zarara ilişkindir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için kişinin uğradığı manevi zararın giderilmesi şartı aranmaz.) Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez. Gerekli şartları taşıyan kişi hakkında taksirle yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmesi halinde, CMK m. 231 uyarınca Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı verilebilir.
Hapis cezasının ertelenmesi, mahkeme tarafından mahkumiyet kararıyla belirlenen hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden şarta bağlı olarak vazgeçilmesidir. Koşulları varsa hapis cezasının ertelenmesi kararı verilebilir.
Taksirle yaralama suçu işleyen fail aleyhine, mağdurun, maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır. Taksirle yaralama doktorun yanlış tedavisinden kaynaklanmışsa malpraktis sebebiyle tazminat davası, trafik kazasından kaynaklanmışsa trafik sebebiyle tazminat davası, iş kazasından kaynaklanmışsa iş kazası sebebiyle tazminat davası açılabilir.